Teler Anton en adviseur Jan werken in Den Bommel aan de toekomst

‘De beste bestrijding is goede groei’

Anton Lokker heeft in Den Bommel een akkerbouwbedrijf met 15 hectare grond, waarop hij aardappelen, uien, tarwe en vollegrondgroenten verbouwt. Om toekomstbestendig te zijn, exploiteert hij inmiddels ook een winkel, werkt hij aan de realisatie van een kas voor aardbeien én investeert hij in groene oplossingen. Met hulp van adviseur Jan van Vugt (Van Iperen). ‘De beste bestrijding is goede groei.’

Sinds 2003 onderneemt Anton Lokker met zijn vrouw Corina in Den Bommel op Goeree-Overflakkee. In dat jaar nemen ze de exploitatie over van zijn ouders, die dan zo’n dertig jaar een witloftrekkerij en een landbouwbedrijf hebben. ‘Als jochie van tien ging ik met mijn vader mee langs de huizen om witlof te verkopen’, vertelt Lokker op zijn kantoor aan de Lageweg in Den Bommel, waar hij een jaar na de overname naartoe verhuist. ‘Overal waar ik kwam, ontmoette ik boeren. Dat is tegenwoordig helaas wel anders.’

Het idee is om verder te gaan met de witlof, maar Lokker ziet daarvan af omdat de prijs op dat moment erg slecht is. ‘De spullen staan er allemaal nog, we zouden morgen dus alsnog van start kunnen gaan. Ik koos al snel voor diverse soorten aardappelen en uien, inmiddels zijn daar tarwe en vollegrondgroenten als prei, boerenkool, andijvie, savooiekool en bloemkool bijgekomen.’

En aardbeien, die hij – tot vorig jaar – teelt in tunnelkassen. Daarmee bereikt Lokker, die ook nog een aantal dagen per week buiten het bedrijf werkt, een groot publiek. ‘De tunnelkassen worden vervangen door een nieuwe kas. Er was te vaak stormschade en nadat ze vorig jaar opnieuw in elkaar stortten, hebben we niet meer opgebouwd. Eind van dit jaar hoop ik daarin op biologische wijze aardbeien te telen.’

Hogere kwaliteit met Nemater

Lokker teelt op zeer lichte grond en daarin voelen vooral vrij levende aaltjes zich erg thuis. Als hij een aantal jaren terug op één perceel zaaiuien door verschillende factoren uitdaging heeft met de ontwikkeling van het gewas, wijst zijn teeltadviseur Jan van Vugt van Van Iperen hem op het middel Nemater vloeibaar. ‘Omdat de uien al twee maanden onderweg waren, konden we niet meer corrigeren op een chemische manier’, aldus Van Vugt. ‘Anton is Nemater gaan toepassen en de ervaringen zijn heel goed.’

Lokker vertelt dat hij drie keer heeft gespoten. ‘Om het product zijn werk te laten doen, moet het in de grond terechtkomen. Daarvoor is vocht nodig. Ik heb een cyclus van twee weken aangehouden en had daarbij het voordeel dat beregenen in deze regio mag.’

Balans in de bodem

Gebruikt hij de afgelopen jaren nog Vydate bij het zaaien en Nemater (L) na opkomst, komend seizoen start hij ook met een groen middel bij zaai. Van Vugt daarover: ‘Uiteraard omdat Vydate nu verboden is, maar ook omdat we beiden zo min mogelijk chemische producten willen gebruiken. De beste bestrijding is immers goede groei. Met Nemater bestrijd je de aaltjes niet, maar zorgen we voor een balans in de bodem. Na het toepassen van het product zien we een betere ontwikkeling van de haarwortels en het loof van de ui. We passen Nemater toe na opkomst.’

Van Vugt heeft in de ruim veertig jaar dat hij actief is als adviseur bemesting en gewasbescherming veel ontwikkelingen meegemaakt. ‘Vroeger hadden we bredere en langer werkende middelen. Nu werken ze meer specifiek, waardoor we óf niet meer doden óf gewassen weerbaarder maken. Nemater is zo’n niet-chemisch product, waarvan ondernemers kunnen profiteren.’ Het product zorgt voor een gezonder gewas en daardoor een toename in opbrengst.

Anton Lokker (links) & Jan van Vugt (rechts)
Jan van Vugt (links) & Anton Lokker (rechts)

‘Laten zien wat we doen’

Het gebruik van biostimulanten, groene gewasbeschermers en zo min mogelijk chemische producten past bij de ambities van Lokker om zijn onderneming veilig te stellen voor de toekomst. Zeker nu middelste zoon Arjan sinds het begin van dit jaar mede-eigenaar is. Ook de in 2006 geopende Landwinkel – vanaf 2008 aangesloten bij die coöperatie – is zo’n keuze. Tijdens een verbouwing drie jaar later wordt zelfs een open keuken met bereidingsruimte gerealiseerd. Voor de ondernemer is het een verlengstuk van dat waaraan hij zijn hart heeft verpand. ‘Op een mooie manier producten vers van het land, aangevuld met een assortiment regionale en lokale producten, laten zien aan de consument. Zo’n 12 procent van mijn aardappelopbrengst en ongeveer 1500 kilo uien verkoop ik op die manier.’

En het volgende plan ligt klaar! ‘Een pannenkoekenrestaurant’, verklapt Lokker. ‘Maar jij bent toch landbouwer en geen kok’, reageert Van Vugt. ‘Zeker, maar ik kan ook heel goed koken’, klinkt het antwoord overtuigend. ‘Eten met uitzicht op de kas, opnieuw een mooie manier om mensen te laten zien wat we allemaal doen.’

Tekst: Rik Leonards
Beeld: Rik Leonards

Geschreven door jouw adviseur

Job Simmes

Job Simmes

Technisch adviseur akkerbouw & Marketing

j.simmes@pireco.nl

Besproken producten

Deel dit item

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief waarin we je op de hoogte houden over nieuwe producten en de ervaringen van anderen. We zullen je niet wekelijks een mail sturen maar juist eens in de zoveel tijd.

Welke producten passen bij jou in het teeltsysteem?

Samen met jouw teeltadviseur denken we daar graag over mee.

Job Simmes

Job Simmes

Specialist op het gebied van akkerbouw. Ook marketing en communicatie is hem niet vreemd. Samen met zijn klanten met de poten in de klei, dan is Job tevreden.